Veilig met de fiets naar school

Vanaf morgen vraagt de school dat iedereen fluohesjes draagt. Om gezien te worden. Logisch. De dagen worden donkerder. Toch nog even tijd nemen om even stil te staan waar de fiets van jouw kind (en die van jezelf) moet voldoen om veilig te kunnen rijden. Een check-up!

ouderraad-eikenlaar-verkeersveiligheid-veilig-met-fiets-naar-school

Fietsverlichting

Wanneer het donker wordt of als het slecht weer is, is de fietsverlichting natuurlijk het eerste waarmee jouw kind zich kan laten opmerken in het verkeer.

Wanneer moet je nu verplicht het licht van je fiets aansteken?

  • bij nacht of wanneer de zichtbaarheid minder dan 200 meter bedraagt

Welk licht vooraan?

  • vooraan een wit of geel knipperlicht of vast licht

Welk licht achteraan?

  • achteraan een rood knipperlicht of vast licht
  • moet ’s nachts bij helder weer op minstens 100 meter zichtbaar zijn

Moeten de lichten altijd vast op de fiets bevestigd zijn?

De lichten moeten niet noodzakelijk gemonteerd zijn op de tag heuer autavia cbe2110 ba0687 men 43mm quartz fiets van jouw kind. De lichten mogen ook vastgemaakt zijn aan de kledij of aan een band aan de arm van je kind.

Het is natuurlijk wel veiliger wanneer de lichten vastgemaakt zijn aan de fiets. Dan schijnen ze altijd in dezelfde richting zonder dat ze wegdraaien door een bruuske beweging.

Kies je voor licht op batterijen of voor de oeroude dynamo?

Beide verlichtingssystemen hebben hun voor- en nadelen.

Het voordeel van een licht op batterijen is dat je kind replica loewe vests altijd zichtbaar is. Ook als het stilstaat. Het nadeel is dan weer dat je telkens batterijen moet kopen.

Wat het voordeel voor de ene soort is, is het nadeel van het andere soort licht.

Hoe zit het met de reflectoren?

Een fiets moet op verschillende plaatsen reflectoren hebben.

  • Vooraan : een witte reflector
  • Achteraan : een rode reflector
  • Op de pedalen : gele of oranje reflectoren
  • In de spaken van ieder wiel : minstens 2 dubbelzijdige gele of oranje reflectoren en/of een witte cirkelvormige reflecterende strook aan weerszijden van ieder wiel

Opgelet! De witte reflector vooraan mag ik het witte licht ingebouwd zijn. Achteraan moet de reflector apart gemonteerd worden. Deze mag niet ingebouwd zijn in het rode licht.

Fluohesjes zijn niet sexy

Klopt. Het is verwonderlijk dat er zich nog geen echte ontwerper aan gewaagd heeft om van dit nuttig instrument iets modieus van te maken. Dan zou het misschien wel wat meer tot de verbeelding kunnen spreken van je kind.

In die zin zou je jouw kind zijn/haar veiligheidshesje kunnen laten op pimpen. Zien en gezien worden is zeer belangrijk!

Ben je nog op zoek naar een veiligheidshesje van de school, contacteer hen dan.

Fietshelm

Een goede fietshelm kan een leven redden door de een deel van de krachten bij een val of aanrijding op te vangen. Momenteel zijn in Europa volgende normen verplicht voor fietshelmen, EN-1078 voor volwassenen en EN-1080 voor kinderen. Controleer even of de helm van jouw kind aan deze norm voldoet. Anders heb je een reden om een extra cadeautje te kopen 😉

Een fietshelm biedt aan alle kanten bescherming, ook de zijkanten. Let hier zeker op als je de helm gaat kopen.

Is je kind gevallen en heeft de helm de klap opgevangen, vervang de fietshelm dan. Met het blote oog zal je waarschijnlijk geen schade zien, maar structureel kan de helm wel beschadigd zijn.

Op het voetpad rijden

Kinderen tot 10 jaar mogen altijd op het voetpad rijden. Weliswaar met een kleine fiets. Een kleine fiets is een fiets waarvan de wielen (banden inbegrepen) niet groter zijn dan 50 cm.

Andere fietsers mogen enkel op het voetpad fietsen als er tegelijkertijd aan volgende voorwaarden is voldaan:

  • er is geen fietspad of het is niet berijdbaar
  • de weg ligt niet in de bebouwde kom
  • je moet als fiets de rijrichting volgen (dus het rechtse voetpad gebruiken)
  • de fietser moet voorrang verlenen aan de andere gebruikers van het voetpad

Zien en gezien worden

Zeker in de herfst en de winter periode is het belangrijk dat jouw kind gezien wordt. We kunnen jullie dan ook enkel maar vragen om het voor iedereen zo verkeersveilig mogelijk te houden.

Binnenkort komen we terug met een artikel waarin we dieper ingaan op de voorrangsregels voor en door fietsers. We zijn ervan overtuigd dat je enkele nieuwtjes gaat opsteken! Blijf ons dan ook volgen!