Help, het school begint opnieuw. Wat nu?

Voor sommigen is de grote vakantie te lang geweest, voor anderen te kort. Voor het ene kind is het echt zijn/haar eerste echte schooldag. Voor de andere is het gewoon maar de eerste schooldag. Toch komt er zowel bij de nieuwelingen als bij de “anciens” dikwijls heel wat bij kijken en sluipt er toch al snel wat stress onder de rangen. Gewild of niet. Wat kan je hier aan doen? Je leest het hier.

Hoe rustiger jij bent, hoe rustiger je kind

Het is normaal dat de eerste schooldag voor ieder kind een spannende dag is. Sommigen weten niet wat ze ervan mogen verwachten, want het is letterlijk hun eerste schooldag in die (nieuwe) school. Voor anderen is het een weerzien na enkele weken van gemis.

Jouw kind zit vol spanning. Begrijpelijk. Dan is het belangrijk dat jij als ouder je rustig kunt houden. Hoe rustiger jij bent, hoe rustiger jouw kind zal zijn.

Terug routine aanmaken

De grote vakantie. Alle remmen en teugels mochten even wat minder strak tot zeer los zijn. Maar dan komt 1 september of de start van het nieuwe schooljaar er weer aan.

Pffff, neen, weer die wekker…. Biepbiep… snooze… biepbiep… f*ck

En eigenlijk heeft dat ook zo zijn voordelen. Probeer daarom tijdig die routines er opnieuw in te krijgen. Laat de kinderen misschien niet meer tot tien uur uitslapen, maar maak ze om negen uur al eens wakker. Laat ze niet om elf uur ’s avonds laten slapen, maar laat ze al een uurtje vroeger het bed opzoeken.

Probeer zo de laatste dagen af te bouwen naar het gebruikelijke schoolritme. Zo went iedereen opnieuw aan de nieuwe situatie die zich vanaf de start van het schooljaar gaat voordoen.

Samen schoolspullen kopen

Om al in de mood te komen van het nieuwe schooljaar en positieve vibes te kunnen creëren, kan het zeer interessant zijn om samen met je kind de schoolspullen te kopen.

Zo komen jullie allebei terug in een drive en denken jullie samen naar oplossingen. Dit geldt niet enkel voor kindjes van de lagere school, maar zeker ook voor peuters die hun eerste grote stappen zetten. Zij voelen zich eens te meer groot omdat ze mee mogen kiezen en kopen.

Samen kleding kiezen voor de eerste schooldag

Hoe tof is het niet om je eerste dag op school te kunnen en mogen rondlopen in je favoriete kleren? Het is alom geweten dat mooie kledij je een goed gevoel geeft en goed is voor je zelfvertrouwen. Dit geldt niet enkel voor volwassenen maar ook voor kinderen.

Geef je kind een goed gevoel en laat het meekiezen 😊

Houd het afscheid kort en krachtig

Een tip voor de ouders van de allerkleinsten. Houd het afscheid ‘s morgens kort en krachtig. Betekent dit dat je harteloos moet zijn?

Neen, integendeel! Maar als je het lang maakt, dan moet het telkens afscheid nemen. Als je dan telkens opnieuw komt kijken en “piep” zegt, dan geraakt je kind in verwarring. Kom je het nu halen of ga je opnieuw weg?

Daarom is het beter om kort en krachtig afscheid te nemen. Maar doe dit met empathie. Bereid je peuter voor dat je weg zult gaan, dat het een toffe dag zal worden, dat het veel zal spelen, dat het nieuwe vriendjes zal maken, dat het een leuke juf/meester is, …

Vertel je kind ook wanneer het je terug zal zien en gebruik hier kindertermen voor. Zeg dus niet dat je om halfvier aan de schoolpoort zult staan, maar dat de juf/meester na de laatste speeltijd nog een verhaaltje zal lezen of een spelletje zal spelen en dat je erna, na de laatste bel, aan de schoolpoort zult staan. Dit is begrijpelijker voor het kind en zo weet het wanneer het je kan terugzien.

Een extraatje in de brooddoos

Een kleinigheidje in de brooddoos als knipoogje dat je aan je kind denkt. Dit kan een stukje fruit, groente, snoepje zijn, maar -bij oudere kinderen- waarom ook niet een klein tekstje. Handgeschreven. Dat is zoveel meer waard dan een tekstberichtje via mobieltje. Misschien mag het kind zijn mobieltje niet eens aan zetten.

Dus old school tekst berichtje is dan weer cool 😊

Ontstressen is tijd maken

Ontstressen kan je enkel en alleen maar doen als je tijd maakt. Hoe jong of hoe oud je kind ook is. Hoe jonger je kind, zal de vrij te maken tijd waarschijnlijk ook korter zijn dan wanneer je kind ouder is.

Als je kind kleuter is, dan zal het snel wat verhalen vertellen en willen spelen of televisie zien.

Als je kind nu eenmaal wat ouder is, dan zullen er niet alleen al eerste ervaringen zijn, maar mogelijk ook eerste bekommernissen. Neem de tijd om dit serieus te nemen.

Blijf interesse tonen

Probeer voor jezelf deze laatste routine om tijd vrij te maken aan te houden. Blijf ook interesse tonen. Zo zal je relatie met je kind verbeteren en zal het steeds met zijn/haar problemen tot bij je komen. Een gemeenschappelijke betrokkenheid is hier eigenlijk het ultimum waarnaar je moet streven.